Bitki wieprzowe

Pyszny obiad – mięsny! Bitki mogą być zarówno wołowe, jak i wieprzowe. Osobiście, najbardziej lubię je z ziemniakami i buraczkami na ciepło. Domowe danie – pamięć smaku z dziecinnych lat!

bitki wieprzowe z ziemniakami i buraczkami

bitki wieprzowe z ziemniakami i buraczkami

 

Składniki:

4 plastry szynki wieprzowej (po 100g)

50g suszonych grzybów

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka suszonego majeranku

4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu

mąka pszenna do panierowania

litr bulionu

sól, pieprz czarny

olej

 

 

Przygotowanie:

 

Sznycle rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Oprósz je solą i pieprzem, następnie obtocz w mące. Mięso obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Przełóż do bulionu. Razem z mięsem dodaj suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i mielony oraz pokrojoną w piórka cebulę i płatki czosnku. Część bulionu wlej na patelnię, doprowadź do wrzenia i przelej z powrotem do garnka. Bitki duś około godziny,  na ostatnie 15 minut dodaj majeranek. Aby uatrakcyjnić smak możesz dodać 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina. Serwuj z ziemniakami, kaszą lub kopytkami.

 

bitki wieprzowe

bitki wieprzowe

 

 

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress