Blog

Smak ziół, kwiatów i owoców zamknięty w butelce. Zbigniew Sierszuła – historyk sztuki, mistrz smaku nalewek.

Dodane przez by on lis 29, 2013 w blog | 3 komentarze

Smak ziół, kwiatów i owoców zamknięty w butelce. Zbigniew Sierszuła – historyk sztuki, mistrz smaku nalewek.

             Zbyszek jest jak talia kart – przy pierwszym naszym spotkaniu pokazał mi ich ze 3, może 5… każde następne, to odkrycie kolejnych, ciekawych, zaskakujących i często niewiarygodnie mocnych.   Jesienny wieczór, zimno i wiatr. Pies krząta się na ganku w podwarszawskiej posiadłości Państwa Sierszułów. Wita nas serdecznie, merdając ogonem  – małe preludium. Za chwilę będziemy wyściskani przez Gospodarzy. Iście domowa, rodzinna atmosfera. Jak zawsze. Od wejścia pachnie smakołykami, przygotowanymi przez uroczą Żonę Mistrza. Zbyszek...

read more

Z miłości – do gotowania…

Dodane przez by on lis 26, 2013 w blog | 10 komentarze

Z miłości – do gotowania…

Mówi się, że jedzenie łagodzi obyczaje. Kuchnia natomiast powinna jednoczyć pokolenia. To miejsce, w którym można spędzić fantastycznie wspólny czas, dzieląc się pomysłami, obowiązkami i radując się ze wspólnych efektów. Tak też powstała moja „Kuchnia Kuronia”, w której pojawiam się z żoną, w której są przyjaciele, w której jesteście Wy. Odkąd pamiętam, w kuchni mojego Ojca działo się wiele. Był niewątpliwym autorytetem kulinarnym, więc my z bratem najczęściej gotowaliśmy „pod jego dyktando”. Uczył nas podstaw, pokory,...

read more

Regionalne smaki czyli ponownie Istebna

Dodane przez by on lis 21, 2013 w blog | 0 comments

Regionalne smaki czyli ponownie Istebna

Po raz kolejny odwiedziłem Istebną. To magniczne i wyjątkowo smaczne miejsce. Śmiałem się do żony, że następna moja wizyta pewnie będzie związana z kolejnym członkiem rodziny Kuroniów. Pierwsza nasuwała na myśl jednego z moich braci, gotowałem bowiem kubusia (z bachorem), tym razem były maćki w kapuśnicy, placki ziemniaczane z wyrzoskami i sałata z buraczkiem, awokado i lokalnymi serami owczymi. Niewątpliwie, tym razem potrawa kojarzyła mi się z Ojcem.   Pogoda, jak na pokaz, była niczego sobie. Słońce, co prawda, za chmurami, delikatny...

read more

Kuchnia Kuronia, czyli cóż to takiego?

Dodane przez by on lis 21, 2013 w blog | 0 comments

Kuchnia Kuronia, czyli cóż to takiego?

Kuchnia Kuronia to miejsce, które kocham. Tu gotuję, tu tworzę, tu mam swój świat. To poszukiwanie smaków, eksperymentowanie, szaleństwo i radość. To mój sposób na życie Kuchnia Kuronia to absolutnie Jasiek Kuroń – czyli ja. To moja praca, zabawa, hobby i ogrom przyjemności. To także ludzie, którzy są obok, przy mnie, tj.moja żona kochana – Aneta Kuroń, PR manager – Małgosia Weremczuk, Maksymilian Wierzchoń – mój fantastyczny asystent (i przyjaciel) oraz Basia Kozłowska w pełni odpowiedzialna za publikacje, książki i ...

read more

„Siostry Gotują” Anna Popek i Magdalena M.Krupa gotują sezonowo i lokalnie, z kulinarną ekonomią – za pan brat!

Dodane przez by on lis 21, 2013 w blog | 0 comments

„Siostry Gotują” Anna Popek i Magdalena M.Krupa gotują sezonowo i lokalnie, z kulinarną ekonomią – za pan brat!

„Siostry Gotują” czyli Magdalena M.Krupa i Anna Popek. Urocze, pozytywne i niesamowicie smacznie gotujące dziewczyny, które z „Kulinarną ekonomią Jaśka Kuronia” mają wiele wspólnego… „Zaczynamy od uśmiechu i szklanki ciepłej, przegotowanej wody z cytryną” – mówią Siostry Ich sposób na dobry dzień to pozytywne myślenie od rana i napój babciny, którego przepis dziewczyny podają następująco: „Wieczorem poprzedniego dnia zalewamy łyżeczkę miodu gryczanego letnią wodą. Rano dodajemy soku z...

read more

Ryby w polskich kulinariach – cz.1

Dodane przez by on lis 21, 2013 w blog | 0 comments

Ryby w polskich kulinariach – cz.1

„W końcu sekret kucharski; ryba nie krojona, U głowy przysmażona, we środku pieczona, A mająca potrawkę z sosem u ogona” Tak też przygotował Wojski szczupaka w Soplicowie na zakończenie uczty. (Mickiewicz A.)   Ryby w polskich kulinariach były obecne i choć nie zawsze doceniane. Zainteresowanie ich mięsem wzmagały z pewnością liczne okresy postne ale także dostępność z lokalnych wód i różnorodność polskich zasobów. Dominowały głównie ryby słodkowodne, a morskie były głównie w postaci solonej lub suszonej.   W średniowieczu, w...

read more

Gęsina na świętego Marcina – niech nam zazdroszczą

Dodane przez by on lis 9, 2013 w Aktualności, blog | 0 comments

Gęsina na świętego Marcina – niech nam zazdroszczą

Nasza gęś (niestety, prawie w całości produkcji jest eksportowana do Niemiec) na naszych talerzach gości okazjonalnie, wielka to szkoda. Gęsi hodowane w Polsce są bowiem od XVII wieku! Jest to produkt o dużej tradycji i warto, aby zagościła na naszych stołach – choćby na św. Marcina!   Gęsi to produkt ekologiczny w pełnym tego słowa znaczeniu, dorastają w naturalnych warunkach – wolny, zielony wybieg, są karmione naturalnymi paszami. Są żywione i różnorodnymi paszami (bogatymi w śruty zbożowe) więc spożywają więcej NNTK od...

read more

Z wizytą u przyjaciół (Kaszubska Koza)

Dodane przez by on paź 21, 2013 w blog | 0 comments

Z wizytą u przyjaciół (Kaszubska Koza)

„Halo??? Kaszubska koza??? … Tu Jasiek Kuroń! Jestem w okolicy, bo miałem warsztaty kulinarne z dzieciakami w szkołach…tak, tak… spotkajmy się może?” Tak rozpocząłem rozmowę z kaszubską kozą, stawiając ich przed faktem, że jestem 10 km od ich gospodarstwa. Dzielnie podjęli wyzwanie i już po kilkunastu minutach odebrali mnie z rynku w małej miejscowości, aby pokierować mną, jak jechać. Mijaliśmy piękne lasy i polany, aż w końcu dojechaliśmy do miejsca, w którym przywitał nas kozioł. Radośnie chrupiący trawę,...

read more

Grillowanie czas zacząć!

Dodane przez by on paź 21, 2013 w blog | 0 comments

Grillowanie czas zacząć!

W końcu zawitała w nasze progi piękna, polska wiosna. Czas zieleni, ciepła i spotkań pod chmurką. Majówka to nieformalny początek sezonu grillowego, zatem warto przypomnieć sobie kilka cennych informacji, które pozwoliłem sobie po krótce tu zebrać.

read more

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress