Chałka najlepsza, domowa

chałka5 copy

 

Lubię domowe wypieki – chleby, ciasta drożdżowe… chałki… Ach, najlepsza domowa chałka może być z masłem, z powidłami albo ot tak, rwana dla samego smaku słodkawego ciasta. Zapleciona, posypana kruszonką. Chałka Kuroniowej wychodzi zawsze i jest najlepszą chałką, jaką jadłem do tej pory.

 

W chałce najważniejsze jest, aby nie miała zbyt twardej (grubej) skórki. Należy ją piec przez 25 minut w 200 stopniach (wcześniej dobrze rozgrzać piekarnik!) Nie jest to trudny wypiek, dlatego warto spróbować samemu!

 

 

chałka777

Składniki:

600 g mąki (ja zawsze używam tej, która akurat jest w domu, a najczęściej jest typ 480),

40 g drożdży świeżych,

50 g masła

300 ml mleka

50 g cukru

2 jajka

łyżeczka soli

dodatkowo:

4 łyżki mleka w temp. pokojowej

1 łyżeczka cukru

żółtko do posmarowania

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski. Zrób po środku dołek i włóż do niego rozdrobnione drożdże – zasyp je łyżeczką cukru i zalej 3 łyżkami mleka. Zasyp delikatnie mąką i zostaw na 20 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.

W tym czasie w rondelku rozgrzej 300 ml mleka z masłem, 50 g cukru i łyżeczką soli. Wszystko ze sobą wymieszaj – nie doprowadzaj do wrzenia, ważne aby masło się ładnie rozpuściło.

Do mąki z zaczynem wbij 2 jajka i dolej zawartość rondelka (mleko, masło, cukier, sól). Wyrób dobrze ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na min. 60 minut, aby pięknie wyrosło.

Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 stopni Celsjusza.

Gdy ciasto wyrośnie, przebij je pięścią, wyjmij z miski i zagnieć jeszcze raz. Podziel na 3 części (z 4 części zrobię oddzielny post) i każdą z nich zroluj w równej długości wałki o średnicy ok 3 cm. Zapleć w warkocz. Jeżeli chałka nie wychodzi Ci jeszcze w kształcie, jak z piekarni, to użyj okrągłej formy i ułóż chałkę na papierze do pieczenia dookoła w formie. (Tak chałki robią w bardzo dobrych piekarniach w Nowym Yorku, więc żaden to wstyd! ;) ). Żółtkiem posmaruj wierzch chałki i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika 25 minut – 200 stopni Celsjusza.

Kruszonka:

2 łyżki mąki,

łyżka cukru

50 g masła

Wszystko utrzyj ze sobą, aż powstaną drobniutkie grudki. Posyp wierzch chałki.

chałka6 copy

Smacznego!!! :)

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress