ciasto marchewkowe – kuchnia Kuronia

 

Zimą uwielbiam sięgać po wariacje wszelkie związane z tym, co dostępne jest lokalnie w sklepach. Marchewki i warzywa korzenne świetnie się w tym odnajdują. Klasykiem jest ciasto marchewkowe z polewą z serka typu philadelphia (lub innych firm o podobnym, lekko słonawym smaku).

ciasto marchewkowe

Składniki:

1,5 szklanki startej marchewki (ok. 4 średnie marchewki)

1,5 szklanki mąki

4 jajka

1 szklanka oleju

1 szklanka cukru (czasami daję ciut mniej, ale wtedy polewę robię słodszą)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżka cukru wanilinowego

1 szklanka pokrojonych orzechów (włoskie pasują idealnie, jednak jeżeli macie alergię – bo są silnym alergenem – możecie spokojnie skorzystać z innych bakalii)

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj drobno bakalie. Ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym – aż ładnie zbieleją (kilka minut), a następnie małą strużką dodaj olej (ciągle ubijając). Następnie, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą – i wciąż mieszaj. Dodaj cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wmieszaj w masę startą marchewkę i orzechy  (bakalie). Formę (najlepiej tortownicę o śr. 24-26 cm) natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz przez ok. 50 -60  min. (do suchego patyczka).

 

POLEWA z serka philadelphia:

(do polewy pasują wszystkie odpowiedniki tego słonawego w smaku serka)

100 g serka

4 łyżki miodu

2 łyżki masła

(zamiast miodu można dać cukier puder)

Mieszamy wszystko ze sobą, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. (Najpierw ucieramy masło, a następnie partiami dodajemy serek i miód/cukier).

 

Jan Kuroń/ Kuroniowa
Kuchnia Kuronia

 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>