Domowa pizza Capriciosa

Pizza Capriciosa

Pizza Capriciosa

Bardzo szybka pizza, bez użycia drożdży. Z tej ilości składników na ciasto wyjdą dwie pizze. Drugą część proponuję zamrozić.

Sos przyrządziłem z cebulą i czosnkiem.

Ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 1 szklanka oliwy z oliwek

- 200 ml mleka

- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- sól, pieprz i łyżka preferowanych ziół (tymianek, bazylia, oregano)

Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrabiaj do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od boków miski. Mi zeszło się około 4 minut.

Wyrobioną masę podziel na 2 kule. Jedną z nich rozwałkuj na posypanej delikatnie mąką desce lub stolnicy.

Sos pomidorowy:

Puszka pomidorów krojonych (concasse)

1/2 lub jedna mała cebula

2 – 3 ząbki czosnku

łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonego tymianku

sól, pieprz, oliwa z oliwek

ewentualnie odrobina cukru

Na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodaj płatki czosnku oraz tymianek. Po minucie wlej pomidory i dopraw oregano, solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i redukuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji. Pod koniec możesz ewentualnie skontrować pomidory odrobiną cukru. Mała sugestia – jeżeli nie masz kamienia do pizzy, to proponuję sos zredukować tak, aby był naprawdę gęsty. Zmniejszysz ryzyko, że ciasto się rozmoczy.

Składniki na pizzę:

150 g szynki

100 g mozzarelli

70 g żółtego sera (np. gouda, ementaler, radamer, morski itd.)

8 małych pieczarek

garść świeżej bazylii

Na rozwałkowanym placku ułóż cienkie plastry sera żółtego. Na to wyłóż posiekaną w paski wędlinę oraz dość grubo pokrojone pieczarki. Całość posyp startą na grubych oczkach mozzarellą. Piecz przez 10 – 12 minut w temperaturze 240 stopni. Przed podaniem posyp posiekaną świeżą bazylią. Zdaję sobie sprawę, że powinny być karczochy, ale tych niestety nie miałem.

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress