Domowy zakwas buraczany

zakwas buraczany5

Historycznie
Sama historia zakwasu, który jest zaczynem barszczu sięga czasów plemion słowiańskich, gdzie metodą kiszenia konserwowano większość żywności – tak by przetrwać zimę.

W owych czasach (i później również) sól była dość droga i to ograniczało jej użycie jako środka konserwującego i tak powstały produkty charakterystyczne dla naszego kraju – kiszone ogórki, kiszona kapusta, grzyby i owoce w różnych zalewach, zakwasy:  chlebowy i z buraków.

 

O zaletach Barszczyku rozpisywał się Mikołaj Rej – chyba jako pierwszy podał w swoich dziełach informacje o barszczu, żurze, ogórkach kiszonych. Przenosząc się z XVI wieku do czasów współczesnych smak i niezwykłość zakwasu docenił Rene Redzepi (chef Noma) podczas swojego pobytu w czasie polskiej edycji Cook It Raw.

 

Będzie tradycyjnie i zdrowo

Skoro barszcz ma być prawdziwy musimy rozpocząć od zakwasu. Przygotowanie jest proste, jednak musimy się za niego zabrać już teraz aby mógł nabrać wszystkich swoich walorów smakowych i zapachowych. Fermentacja (kiszenie) barszczu trwa 2-3 tygodnie, po tym okresie mamy pewność co do 100% naturalności, mocy smakowej, kolorystycznej (co może się równać z intensywnością plam po barszczu – to wie każda Pani Domu) i rzecz jasna zapachowej. Taki zakwas możemy jeszcze przechowywać zamknięty przez kilka tygodni w lodówce.

 

Zakwas buraczany

1,5 kg buraków

5 ząbków czosnku

5 liści laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

Kilka ziaren pieprzu

Przegotowana letnia woda

Sól

 

Buraki solidnie umyj. Następnie potnij je w cienkie plastry (przydadzą się lateksowe rękawiczki). Ułóż je w kamionce. Dodaj do nich pokrojony w płatki czosnek oraz przyprawy. Całość zalej tak by przykryła buraki i posól. Na jeden litr wody przypada 1 płaska łyżeczka soli. Możesz dodać kawałek skórki z chleba razowego. Następnie naczynie przykryj szmatką lub gazą i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Po 5 – 7 dniach zbierz powstałą pianę i całość przecedź przez sito lub gazę.

 

zakwas buraczany4

 

2 Comments

  1. i dalej co z tym robimy?

    • Dalej będzie przepis na barszcz czerwony. Wstawiłem zakwas, więc za kilka dni pojawi się na stronie barszcz,

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress