Dorsz zapiekany z fasolą, papryką, czarnymi oliwkami i tymiankiem

Lubię ryby. Uważam, że my Polacy jemy ich zdecydowanie za mało. Tym razem proponuję Wam trochę inne podejście do dorsza. Zapiekany w papilotach jest potrawą bardzo szybką w przygotowaniu, ale nie oznacza to wcale, że nie może być serwowany podczas uroczystej kolacji.

 

Dorsz zapiekany z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem

 

1 filet z dorsza (ok. 150g)

¼ czerwonej papryki

100 gramów ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki

1 ząbek czosnku

2 gałązki świeżego tymianku

Odrobina oliwy z oliwek

1 łyżka posiekanych czarnych oliwek

Sól, pieprz

Na kawałku folii aluminiowej rozprowadź odrobinę oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłem oleju z suszonych pomidorów). Posól, popieprz i ułóż fasolę. Na całość wyłóż rybę, na niej połóż płatki czosnku, paski papryki, posiekane oliwki oraz gałązki tymianku. Wszystko posól i dopieprz. Folię zawiń i zapiekaj całość przez 15 – 20 minut w 160 stopniach.

dorsz

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress