GRZANIEC – grzane wino

GRZANIEC – grzane wino

GRZANIEC – grzane wino

autor: Jasiek Kuroń

składniki:

  • wino czerwone 500 ml
  • pomarańcza 1 szt.
  • imbir świeży 1 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczki
  • kardamon mielony 1 łyżeczki
  • miód 1 łyżka stołowa
  • goździki 5 szt.
  • brandy opcjonalnie
  • wiśniówka opcjonalnie

opis przygotowania:

Do rondelka dodaj całość składników oprócz alkoholu. Zetrzyj delikatnie skórkę z całej pomarańczy (wcześniej ją sparz wrzątkiem), ją również umieść w rondelku. Całość zalej winem. Podgrzewaj na najmniejszym możliwym ogniu, nie dopuść do wrzenia. Dodaj pozostały alkohol. Przelej do odpowiednich naczyń przez sitko. Grzane wino jest przepisem wyjątkowo uznaniowym, zawsze możesz je bardziej dosłodzić, uznać, że któregoś składnika jest za dużo/mało lub nie powinien występować. Inne składniki które doskonale pasują do grzanego wina to: cynamon, wanilia, sok malinowy/wiśniowy, chili lub anyż.

3 Comments

  1. dobry przepis pozdrawiam:-))

  2. Pozdrawiamy :)

  3. Na takie chłodne dni jak dzisiaj takie grzane wino jak znalazł :)

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress