
Oto prosty przepis na zdrowy i syty obiad dla całej rodziny. Chociaż wiele osób boi się tego dania, bo nie wie jak zrobić naleśniki. A to całkiem proste!
Do zrobienia ciasta naleśnikowego potrzebujemy: dwóch szklanek mleka,
- dwie szklanki mąki,
- dwa jajka
- sól
- olej do smażenia.
Do wykonania pieczarkowo-warzywnego farszu trzeba przygotować:
- 200-300 gram pieczarek
- garść (kilkanaście sztuk) żółtej fasolki szparagowej
- jedną małą, czerwoną paprykę
- pół niedużej cukinii
- średniego pomidora;
- małą cebulę
- kilka plasterków żółtego sera
- sól
- pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
- 4-5 gałązek pietruszki
Warto także, od razu, przygotować dwie patelnie: jedną dużą i głęboką (patelnia typu wook będzie idealna), drugą – płaską, o średnicy od kilkunastu do dwudziestu centymetrów, do smażenia naleśników.
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ten sposób, że kroimy grzyba na pół wzdłuż nóżki a następnie każdą z połówek, osobno, kroimy na plasterki. Teraz obieramy fasolkę z ogonków i każdą kroimy na 4-5 kawałków. Następnie na głębokiej patelni (patelni wook) rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę.
Gdy cebula się zeszkli – wrzucamy do cebuli pokrojone pieczarki i mieszamy pieczarki z cebulą. Zostawiamy na ok. 5 minut na średnim ogniu i w tym czasie kroimy cukinię w drobną kostkę. Na patelnię, do pieczarek i cebuli wrzucamy fasolkę szparagową. Chwilę całość mieszamy i dorzucamy cukinię. Kroimy paprykę i pomidora w kostkę i również wrzucamy do pozostałych warzyw. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu, pod przykryciem na ok. 20 minut. W tym czasie drobno siekamy pietruszkę i bazylię.
Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe – do miski wsypujemy składniki: mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Wszystko miksujemy na jednolitą, dość rzadką masę naleśnikową (jeśli ciasto nie jest lejące – dodajemy trochę mleka lub wody). Po zrobieniu ciasta naleśnikowego, do warzyw na głębokiej patelni wrzucamy posiekaną pietruszkę i bazylię całość mieszamy i sprawdzamy czy warzywa są już miękkie. Jeśli warzywa są gotowe, to na patelni naleśnikowej rozgrzewamy olej (uwaga – farsz naleśnikowy zostawiamy na małym ogniu tak, by cały czas był gorący). Gdy olej jest już gorący to nabieramy ciasto naleśnikowe do łyżki wazowej i rozlewamy na patelnię od środka, na zewnątrz w kształcie ślimaka.
Następnie delikatnie przechylamy patelnię na różne strony tak, by ciasto równomiernie się rozłożyło. Po ok. 2 minutach (gdy ciasto na wierzchu zastygnie a po bokach jest rumiane) przewracamy naleśnik. Po następnych ok. 1, 5-2 minutach przekładamy naleśnik na płaski talerz. Z głębokiej patelni na środek naleśnika nakładamy łyżkę farszu, na który kładziemy pół plasterka lub plasterek żółtego sera. Naleśnik składamy na pół i delikatnie uciskamy widelcem wzdłuż złożenia tak, by farsz rozłożył się równomiernie. Następnie naleśnik składamy jeszcze raz tak, by powstał z niego trójkąt. Procedurę powtarzamy dopóki nie wyczerpiemy ciasta naleśnikowego. Przy ostatnim naleśniku gasimy ogień po patelnią z farszem.
Naleśniki podajemy na ciepło – można je na koniec posmarować keczupem, ale i bez tego są wyśmienite. Smacznego!





