Jak zrobić naleśniki

jak zrobić naleśniki
jak zrobić naleśniki
jak zrobić naleśniki

Oto prosty przepis na zdrowy i syty obiad dla całej rodziny. Chociaż wiele osób boi się tego dania, bo nie wie jak zrobić naleśniki. A to całkiem proste!

Do zrobienia ciasta naleśnikowego potrzebujemy: dwóch szklanek mleka,

  • dwie szklanki mąki,
  • dwa jajka
  • sól
  • olej do smażenia.

Do wykonania pieczarkowo-warzywnego farszu trzeba przygotować:

  • 200-300 gram pieczarek
  • garść (kilkanaście sztuk) żółtej fasolki szparagowej
  • jedną małą, czerwoną paprykę
  • pół niedużej cukinii
  • średniego pomidora;
  • małą cebulę
  • kilka plasterków żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4-5 gałązek pietruszki

Warto także, od razu, przygotować dwie patelnie: jedną dużą i głęboką (patelnia typu wook będzie idealna), drugą – płaską, o średnicy od kilkunastu do dwudziestu centymetrów, do smażenia naleśników.

Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ten sposób, że kroimy grzyba na pół wzdłuż nóżki a następnie każdą z połówek, osobno, kroimy na plasterki. Teraz obieramy fasolkę z ogonków i każdą kroimy na 4-5 kawałków. Następnie na głębokiej patelni (patelni wook) rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę.

Gdy cebula się zeszkli – wrzucamy do cebuli pokrojone pieczarki i mieszamy pieczarki z cebulą. Zostawiamy na ok. 5 minut na średnim ogniu i w tym czasie kroimy cukinię w drobną kostkę. Na patelnię, do pieczarek i cebuli wrzucamy fasolkę szparagową. Chwilę całość mieszamy i dorzucamy cukinię. Kroimy paprykę i pomidora w kostkę i również wrzucamy do pozostałych warzyw. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu, pod przykryciem na ok. 20 minut. W tym czasie drobno siekamy pietruszkę i bazylię.

Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe – do miski wsypujemy składniki: mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Wszystko miksujemy na jednolitą, dość rzadką masę naleśnikową (jeśli ciasto nie jest lejące – dodajemy trochę mleka lub wody). Po zrobieniu ciasta naleśnikowego, do warzyw na głębokiej patelni wrzucamy posiekaną pietruszkę i bazylię całość mieszamy i sprawdzamy czy warzywa są już miękkie. Jeśli warzywa są gotowe, to na patelni naleśnikowej rozgrzewamy olej (uwaga – farsz naleśnikowy zostawiamy na małym ogniu tak, by cały czas był gorący). Gdy olej jest już gorący to nabieramy ciasto naleśnikowe do łyżki wazowej i rozlewamy na patelnię od środka, na zewnątrz w kształcie ślimaka.

Następnie delikatnie przechylamy patelnię na różne strony tak, by ciasto równomiernie się rozłożyło. Po ok. 2 minutach (gdy ciasto na wierzchu zastygnie a po bokach jest rumiane) przewracamy naleśnik. Po następnych ok. 1, 5-2 minutach przekładamy naleśnik na płaski talerz. Z głębokiej patelni na środek naleśnika nakładamy łyżkę farszu, na który kładziemy pół plasterka lub plasterek żółtego sera. Naleśnik składamy na pół i delikatnie uciskamy widelcem wzdłuż złożenia tak, by farsz rozłożył się równomiernie. Następnie naleśnik składamy jeszcze raz tak, by powstał z niego trójkąt. Procedurę powtarzamy dopóki nie wyczerpiemy ciasta naleśnikowego. Przy ostatnim naleśniku gasimy ogień po patelnią z farszem.

Naleśniki podajemy na ciepło – można je na koniec posmarować keczupem, ale i bez tego są wyśmienite. Smacznego!

Summary
recipe image
Recipe Name
Jak zrobić naleśniki
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *