Biografia

Nazywam się Jan Kuroń.

Dla przyjaciół – Jasiek. Tak było od najmłodszych lat i tak zapewne zostanie aż do końca :)

 

Jestem kucharzem – pasjonatem smaku, entuzjastą gotowania, smakoszem i fanem wszystkich tych, którzy lubią gotować.

 

Szkolony byłem pod skrzydłami mojego ojca, również kucharza, Macieja Kuronia. To z nim ugotowałem pierwsze potrawy, pomagałem w pokazach kulinarnych, nauczyłem się jak efektywnie szkolić kulinarnie innych.

Aktywnie wspieram Banki Żywności w kampanii dot. niemarnowania żywności oraz kampanie społeczne dotyczące zwiększenia spożycia polskich produktów lokalnych, w tym ryb (np. Teraz Pstrąg). Wciąż mam poczucie, że jest wiele do zrobienia, zmiany w naszych domowych dietach i menu są absolutnie konieczne, abyśmy aktywnie walczyli zarówno z marnowaniem żywności, jak i nadwagą (zwłaszcza u dzieci i młodzieży).

Wielbię kuchnię polską, z osobistą nutą współczesności. Lubię także ryby i owoce morza na wszelkie sposoby. Odbyłem wiele praktyk zawodowych poza Polską, stąd też moje zamiłowanie do potraw, których miałem okazję posmakować oraz nauczyć się przygotowywać od fantastycznych szefów kuchni. Nieoceniona jest także moja nauka przy boku Ojca, za którą będę mu wdzięczny do końca życia.

Miałem przyjemność gotować m.in. w TVP2, TVN, Kuchnia +, TVP Polonia. Współpracowałem z wieloma wydawnictwami, m.in. Dziecko, Samo Zdrowie, Dobre Rady, Gazeta Polonijna i Moje Smaki Życia oraz wydawnictwami regionalnymi.

Marzy mi się, aby ta strona stała się miejscem wymiany ciekawych pomysłów kulinarnych, przepisów, inspiracji.

Mam nadzieję, że dzięki „książkom kucharskim” wielu z Was, którzy stronę tę odwiedzą, będą także ją współtworzyć.Będzie to nasz wspólny tygiel kulinarny w kuchni Kuronia! :) )

Serdecznie Was zapraszam, życząc coraz smaczniejszych dni :)

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress