Chef Paul

Chef Paul

Chef Paul

Paul Wieczor – znany również jako Chef Paul, jest szefem kuchni słynnej restauracji na wschodnim wybrzeżu Florydy (Maggie European Bakery & Cafe). Wieloletni przyjaciel Ojca.
Jego hobby to historia kulinariów – gotując często sięga po przepisy ponad stuletnie.

Wybitny smakosz, znawca kulinariów – zarówno od strony praktycznej, jak i teorii, bowiem wiedzę w tej materii ma niebagatelną! Serdeczny człowiek, który po raz kolejny udowadnia, że mając wielkie serce w sobie – ma się też je w potrawach przygotowanych dla innych!

Uwielbiany przez moją żonę – Chef Paul!

miejsce w sieci: www.chefpaul.net

 

Gazpacho

Gazpacho- historia tego dania jest dość złożona.

Początkowo w Imperium rzymskim, „chłodnik chlebowy” na bazie chleba, ogórka i oliwy był popularnym daniem … aczkolwiek w HiszpaniiAjoblancoto również chłodnik na bazie chleba i olivy. W okresie kiedy pomidory zagościły na europejskich stołach, popularnym chłodnikiem na bazie chleba z dodatkiem pomidorów, stało się andaluzyjskieSalmorejo.
Skłaniam się ku teorii, że dzisiejsze, klasyczneGazpachopochodzi jednak z Andaluzji, a podstawowe tego dania składniki to: pomidory, chleb, ogórki, słodka papryka, czosnek i oliva z oliwek.
Dziś różnych wariacji Gazpacho jest wiele, w zależności od rejonów i rodzinnych tradycji kulinarnych a także kubków smakowych konsumentów.
Przygotowuje się to danie z dodatkowymi składnikami i w różnych technikach (np, przy pomocy „blendera” lub „food procesora” – co uważam za świętokradztwo – do swojego Gazpacho zawsze używam tarki o różnej grubości oczek).

Wariacją Gazpacho mego śp Przyjaciela Maćka, zwanego przezeń „Chłodnik pomidorowy” był dodatek rzodkiewek, moje ulubione natomiast jest z dodatkiem „Gazpacho – Salsa Avocado”.
Jeżeli ktoś ma ochotę spróbować, oto przepis:
Składniki: 1 kg pomidorów (z jak najmniejszą ilością pestek), dwa średnie ogórki, 2 kromki białego czerstwego pieczywa, 1 średnia słodka papryka, 1 mała zielona papryka chili, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, sok z jednej lemonki i z jednej cytryny, sól i świeżo grubo mielony wielokolorowy pieprz oraz kilka świeżych liści bazylii. Na salsę: 1 avocado, 2 małe ogóreczki wielkości korniszona, 1 świeża papryczka jalapeno, 1 łyżeczka soku z cytryny,
Przygotowanie: Chleb pokrajać w kostkę i zamoczyć na 5 minut w pół litrze zimnej wody. Ogórki obrać ze skóry, wypestkować i zetrzeć na tarce o średnim oczku, posypać lekko solą i odstawić. Pomidory obrać ze skóry (polewając je uprzednio wrzątkiem) i drobno posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, słodką paprykę zetrzeć na grubym oczku a chili bardzo drobno posiekać. Czosnek rozetrzeć z solą.
Namoczony chleb rozdrobnić widelcem, odlać sok z ogórków i dodać wszystkie składniki do wody z chlebem, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku (można również dodać opcjonalnie kilka kropel Tabasco) i odstawić do lodówki dla schłodzenia przynajmniej na dwie godziny.
Przed podaniem zupy przygotować salsę: Avocado obrać i drobno posiekać, skropić natychmiast sokiem z cytryny by nie zbrązowiało. Jalapeno oczyścić z gniazd nasiennych i wraz z ogóreczkami bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Podawać w schłodzonych talerzach, garnirując salsą i liśćmi bazylii oraz dodatkowo posypując lekko kruszonym lodem. Wielokrotnie dodaję również trochę śmietanki.
Opcjonalnie można podawać z ziołowymi grzankami.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress