Orientalna zupa Ramen

DSC_0473

Nie wymagająca wiele pracy przyjemna i lekka zupa orientalna. Jej niewątpliwym plusem jest to, że możemy żonglować składnikami przepisu. Ramen można przyrządzić na mięsie, rybie lub warzywach.

Lekka zupa orientalna – Ramen

 

1 l bulionu drobiowego

Kłącze imbiru wielkości małego palca

3 ząbki czosnku

Pęczek dymki

1 duża marchewka

1/2 kapusty pekińskiej

4 łyżki kiełków rzodkiewki

2 piersi z kurczaka

6 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo

4 pieczarki

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

papryczka chili

200 g makaronu sojowego

Opcjonalnie: 2 arkusze nori, łyżka sezamu, kiełki, biała rzodkiew, ryba, tofu, papryczka chili.

Do rondla z zimną wodą włóż piersi kurczaka, obrany imbir, dymki pozbawione szczypioru i czosnek. Na małym gazie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1,5 godziny. Na koniec dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym. Makaron sojowy wrzuć do gorącej wody 4 minuty przed podaniem.

Po tym czasie w miskach ułóż makaron, jajka, pokrojone piersi, chili, posiekany szczypior i zblanszowaną pokrojoną marchewkę wraz pieczarkami.

Autor: Jan Kuroń

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>