Pora na ciasto piernikowe (dojrzewające)

Ostatnia chwila na zrobienie ciasta piernikowego, bowiem powinno dojrzewać przez 3-5 tygodni. Gdy zmieszacie wszystkie składniki, ciasto będzie dość rzadkie – nie ma się czym przejmować. Gdy je odstawicie do lodówki (lub na balkon, jeżeli będzie chłodno… a o to ostatnio nie trudno) to po ok. 3-4 tygodniach powinno mieć już zwartą konsystencję. W sam raz na przygotowanie piernika przekładanego domową konfiturą lub pierniczków na choinkę.

 

Składniki:

250 g masła

500 g miodu (naturalnego)

2 szklanki cukru

1 kg mąki

2 opakowania przyprawy do piernika (ok. 40 g)

3 jajka

3 łyżeczki sody oczyszczonej

pół szklanki mleka (z lodówki)

solidna szczypta soli

 

Przygotowanie:

Rozpuść w rondelku masło, miód i cukier. Zmieszaj je i odstaw, aby ostygły.

Do dużej miski wsyp mąkę, sól i przyprawę piernikową. Dodaj mieszankę miodu, masła i cukru. Następnie wbijaj kolejno 3 jajka (ciągle mieszając ciasto). sodę oczyszczoną rozpuść w mleku i wlej do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko solidnie zmieszaj i odstaw przykryte w chłodne miejsce na min. 3 tygodnie.

ciasto na piernik

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress