Moje przepisy

Tu znajdziecie moje przepisy – polecam serdecznie by je wypróbować, zaręczam, że nie będziecie żałować.

Sałata z mozzarellą, pomidorkami i fermentowanymi oliwkami z bazyliowym salsa verde

Dodane przez by on gru 6, 2013 w Moje przepisy, slider | 0 comments

Sałata z mozzarellą, pomidorkami i fermentowanymi oliwkami z bazyliowym salsa verde

Prosta sałata inspirowana jednym  z najpopularniejszych włoskich mariaży smakowych. Fermentowane oliwki nadają jej rzadko spotykanego smaku. Upewnijcie się, że nie w nich pestek.   Opakowanie mixu sałat FIT & EASY Active 12 pomidorków koktajlowych 8 kuleczek mozzarelli lub 1 kula 10 fermentowanych oliwek Na mieszankę sałat wyłóż pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, kuleczki lub plastry mozzarelli  i wydrylowane przepołowione oliwki. Całość polej intensywnie bazyliowym dressingiem. Ostrzegałem, że...

read more

Pora na ciasto piernikowe (dojrzewające)

Dodane przez by on gru 5, 2013 w Moje przepisy, Przepisy na ciasta, Słodkości, desery | 0 comments

Pora na ciasto piernikowe (dojrzewające)

Ostatnia chwila na zrobienie ciasta piernikowego, bowiem powinno dojrzewać przez 3-5 tygodni. Gdy zmieszacie wszystkie składniki, ciasto będzie dość rzadkie – nie ma się czym przejmować. Gdy je odstawicie do lodówki (lub na balkon, jeżeli będzie chłodno… a o to ostatnio nie trudno) to po ok. 3-4 tygodniach powinno mieć już zwartą konsystencję. W sam raz na przygotowanie piernika przekładanego domową konfiturą lub pierniczków na choinkę.   Składniki: 250 g masła 500 g miodu (naturalnego) 2 szklanki cukru 1 kg mąki 2 opakowania...

read more

Domowy zakwas buraczany

Dodane przez by on gru 5, 2013 w Moje przepisy, slider | 2 komentarze

Domowy zakwas buraczany

Historycznie Sama historia zakwasu, który jest zaczynem barszczu sięga czasów plemion słowiańskich, gdzie metodą kiszenia konserwowano większość żywności – tak by przetrwać zimę. W owych czasach (i później również) sól była dość droga i to ograniczało jej użycie jako środka konserwującego i tak powstały produkty charakterystyczne dla naszego kraju – kiszone ogórki, kiszona kapusta, grzyby i owoce w różnych zalewach, zakwasy:  chlebowy i z buraków.   O zaletach Barszczyku rozpisywał się Mikołaj Rej – chyba jako pierwszy...

read more

Dorsz zapiekany z fasolą, papryką, czarnymi oliwkami i tymiankiem

Dodane przez by on gru 5, 2013 w różności | 0 comments

Dorsz zapiekany z fasolą, papryką, czarnymi oliwkami i tymiankiem

Lubię ryby. Uważam, że my Polacy jemy ich zdecydowanie za mało. Tym razem proponuję Wam trochę inne podejście do dorsza. Zapiekany w papilotach jest potrawą bardzo szybką w przygotowaniu, ale nie oznacza to wcale, że nie może być serwowany podczas uroczystej kolacji.   Dorsz zapiekany z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem   1 filet z dorsza (ok. 150g) ¼ czerwonej papryki 100 gramów ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki 1 ząbek czosnku 2 gałązki świeżego tymianku Odrobina oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek Sól,...

read more

Zupa ogórkowa

Dodane przez by on gru 5, 2013 w Moje przepisy | 0 comments

Zupa ogórkowa

To kolejna propozycja w zakresie działu „pamięć smaku”. Myślę, że wielu z Was pamięta ogórkową mamy, babci, cioci. Warto te przepisy gromadzić i przekazywać następnym pokoleniom. To przecież jest skarb.   Składniki: 2 litry bulionu ½ kg kiszonych ogórków 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 średnich ziemniaków 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sól, pieprz Ewentualnie 1/3 łyżeczki mielonego kminku i ½ łyżki suszonego majeranku  Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę,...

read more

Gołąbki z mięsem mielonym i papryką

Dodane przez by on gru 5, 2013 w Moje przepisy | 0 comments

Gołąbki z mięsem mielonym i papryką

To odrobinę inna wersja gołąbków, choć równie smaczna, jak tradycyjna. Są tak dobre, że cały gar zjedzony był przez 2 wieczory… Przepis nie jest skomplikowany, dlatego warto spróbować, może zagości na stałe w Waszych domach. Składniki: Mała główka kapusty włoskiej lub zwykłej 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 mała papryka 3 łyżki majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego Sól, pieprz  Przygotowanie: Z kapusty włoskiej zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2 – 3...

read more

Zupa krem z marchewki i pomidorów

Dodane przez by on gru 4, 2013 w Moje przepisy | 0 comments

Zupa krem z marchewki i pomidorów

Gdy szaro za oknami, warto rozświetlić swoje dni kolorowym menu. Moją propozycją jest prosta w przygotowaniu zupa krem, która jest ulubioną w naszym domu. Składniki: - 1 cebula - 2 duże marchewki - 1 puszka pomidorów (krojonych) - litr bulionu warzywnego - 3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek (do smażenia) - 70g sera manchego (lub ostrego sera żółtego) - garść pestek słonecznika - sól, pieprz   Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj pokrojony w płatki czosnek. Dodaj posiekaną w półplastry marchewkę i...

read more

Pieczone papryki faszerowane musem z tuńczykiem

Dodane przez by on lis 20, 2013 w Moje przepisy, slider, Warzywa faszerowane | 0 comments

Pieczone papryki faszerowane musem z tuńczykiem

autor: Jasiek Kuroń składniki: 3 małe papryki (najlepiej ramiro – wąskie) 2 -3 łyżki oliwy z oliwek 200g odsączonego tuńczyka z puszki (lepszy w oleju) 100g twarogu 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki posiekany ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Z papryk usuń „czapeczki”, ze środka pozbądź się ziarenek. Posmaruj je oliwą z oliwek. Piecz 25 minut z jednej i następnie około 10 minut z drugiej strony w żaroodpornym naczyniu. Jeżeli chcesz pozbyć się przypieczonej skórki (ja uważam, że...

read more

Pamięć smaku

Dodane przez by on lis 9, 2013 w Aktualności, Moje przepisy, Zupy | 2 komentarze

Pamięć smaku

Przez „Pamięć smaku” rozumiemy wszystko to za czym tęsknimy, co było pierwszymi smakami pamiętanymi i ukochanymi. Są to smaki dzieciństwa, takie, które zawsze sprawiają, że możemy przenieść się w dobre, smaczne i radosne dni… kiedy babcia wołała na obiad Projekt PAMIĘĆ SMAKU jednak to coś więcej! To także edukacja: Dla rodziców i najmłodszych – aby uczyć dzieci od najmłodszych lat nowych smaków. Nie powielać naszych przyzwyczajeń kulinarnych (ja lubiłem schabowego, to i moje dzieci będą w tym gustować!), bowiem może...

read more

Krewetki Black Tiger w sosie orientalnym

Dodane przez by on lis 8, 2013 w Kolacje, Makarony, Moje przepisy, Ryby i owoce morza, Wegetariańskie | 0 comments

Krewetki Black Tiger w sosie orientalnym

autor: Jasiek Kuroń składniki: krewetki 300 gramów cebula 1 szt. duża cukinia 1 szt. czosnek 3 ząbki papryka żółta 2 szt. marchewka 1 szt. ogórek świeży 1 szt. pomidory w puszce 1 puszka 400 g seler naciowy 3 łodygi lub 1 mały korzenny pieczarki 1 garść por 1 szt. sos sojowy ciemny 3 łyżki stołowe chili sos 2 łyżki stołowe olej sezamowy 2 łyżki stołowe imbir świeży 1 kawałek wielkości kciuka curry 2 łyżeczki płaskie sos sojowy jasny 4 łyżki stołowe szczypior 1 garść kolendra świeża 1 garść chili płatki wedle uznania olej do smażenia –...

read more

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress