Ptysie serowe

ptysie2

Ptysie serowe

 

Ptysie zawsze wydawały mi się trudne do zrobienia. Wydawały –  to dobre określenie… Może przez „ciasto zaparzane”, a może dlatego, że są tak kruche po  upieczeniu, że zrobienie ich powinno odbywać się z odpowiednim namaszczeniem… Nic bardziej mylnego. Na szczęście robi się je szybko i bezproblemowo!

Składniki:
125 ml wody
1/2 łyżeczki soli
45 g masła (niesolonego)
100 g mąki
3 jajka
80 g startego sera typu gruyere

 

Do rondelka o grubym dnie wlej wodę, dodaj posiekane masło i sól. Wszystko zagrzej na dużym ogniu, mieszając. Następnie dodaj mąkę i mieszaj intensywnie na średnim ogniu (najlepiej używając do tego drewnianej łyżki) przez około minutę – do półtorej.
Zdejmij rondelek z ognia i daj mu kilka minut, aby temperatura ciasta opadła. Dodawaj po kolei jajka, mieszając je z ciastem. W moim przypadku był to blender ręczny z końcówką, bo tak było wygodniej :)

ciasto ptysiowe

ciasto ptysiowe

 

Ciasto po dodaniu jajek i zmieszaniu, powinno mieć konsystencję gęstego majonezu. Na koniec dodaj starty ser i wmieszaj go łyżką.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Używając rękawa (lub po prostu łyżką) na papierze do pieczenia ułożonym na blasze wykładaj ciasto na okrągłe kulki.

Ptysie na papierze do pieczenia

Ptysie na papierze do pieczenia

Małe ptysie piecz przez około 20-25 minut. Większe nawet do 40 minut.
Obserwuj ciasto, gdy wyrośnie i się ładnie zarumieni to są już gotowe :)

 

autor: Jan Kuroń

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress