Sałata z kumpiakiem, cieciorką i pieczonym czosnkiem

Kolejna, tym razem męska sałata. Klasyczna polska wędlina czyli kumpiak, do tego cieciorka oraz rzodkiewka. Cudownym dodatkiem w tym zestawie jest ciekawy ale nie dominujący w smaku pieczony czosnek.

 

Opakowanie mixu sałat Fit&Easy „Active”

Kilka plastrów kumpiaka

4 łyżki osączonej ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej własnoręcznie)

5 rzodkiewek

4 ząbki pieczonego czosnku

2 łyżki prażonych nasion słonecznika

Mieszankę sałat wyłóż do naczynia. Wstaw czosnek w łupinach do pieczenia. W temperaturze 160 stopni trzymaj go około 15 – 20 minut. Odstaw do wystygnięcia. Kumpiak pokrój w paski i dodaj do sałaty. Wraz nim pokrojone w ćwiartki lub szóstki rzodkiewki. Całość posyp ciecierzycą oraz słonecznikiem. Delikatnie ciepły czosnek obierz z łupin, pokrój na połówki lub ćwiartki i dodaj do sałaty. Proponuję tu sos winegret lub salsa verde na bazie natki pietruszki.

Z kumpiakiem i pieczonym czosnkiem

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress