„Siostry Gotują” Anna Popek i Magdalena M.Krupa gotują sezonowo i lokalnie, z kulinarną ekonomią – za pan brat!

„Siostry Gotują” czyli Magdalena M.Krupa i Anna Popek. Urocze, pozytywne i niesamowicie smacznie gotujące dziewczyny, które z „Kulinarną ekonomią Jaśka Kuronia” mają wiele wspólnego…

61

„Zaczynamy od uśmiechu i szklanki ciepłej, przegotowanej wody z cytryną” – mówią Siostry
Ich sposób na dobry dzień to pozytywne myślenie od rana i napój babciny, którego przepis dziewczyny podają następująco:

„Wieczorem poprzedniego dnia zalewamy łyżeczkę miodu gryczanego letnią wodą. Rano dodajemy soku z cytryny, trochę gorącej wody i wypijamy na czczo”.

Ewidentnie działa, bowiem tak pozytywnej osoby, jak dziennikarka i prezenterka znanego programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie” nasze duo Kuroniowe nie poznało od dawna! Magda to idealne uzupełnienie Ani i we dwie są istnym wulkanem dobrej energii i uśmiechu – o każdej porze dnia! :) A do tego, mają ogrom ciekawych pomysłów w kuchni i z autentycznym zapałem i entuzjazmem podchodzą zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich (i tu moja żona za każdym razem okazuje wielkie szczęście).

Siostry gotują także sezonowo, nie marnują jedzenia w kuchni i często wybierają się na targi, aby kupować u lokalnych producentów. BARDZO nam się to podoba, bowiem „Kulinarna ekonomia Jaśka Kuronia” od razu spotkała się z aprobatą naszych zaprzyjaźnionych Sióstr!! Urozmaicenie kulinarne, dużo warzyw, zróżnicowana dieta i moc pozytywnej energii – to sekret smacznego sukcesu, gdy „Siostry Gotują!”:)

Dostaliśmy od Ani i Magdy przepis specjalnie dla Was i dla nas! Piękne bakłażany można zakupić za przystępną cenę, a kasza orkiszowa z dodatkiem ziarem quinoa, absolutnie nas zachwyciła! Zerknijcie sami!!

bakłażany faszerowane

Baklażany faszerowane kaszą orkiszową z dodatkiem ziaren quinoa
2 średnie baklażany
1/2 szklanki kaszy orkiszowej
1/2 szklanki ziaren quinoa
1/4 oliwy z oliwek
1 puszka pomidorów bez skorki
1 duż cebula
1 duży ząbek czosnku
1/2 średniej wielkości cukini

Bakłażana przecinamy na połówki , wydrązamy miasz , kroimy na drobne kawalki .
Cebulę  siekamy , cukinie ścieramy na tarce . Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kolejno : cebulę , miąsz  z bakłażana , cukinię wszystko razem duszimy , poprawiamy solą , pieprzem  , ziolami ,czosnkiem  na końcu dodajemy pomidory z puszki , podduszamy jeszcze 5 min.
kasze gotujemy w proporcji w  2:1 w osolonej wodzie ( lącznie kaszę  orkiszową z quinoa  razem )  około 20 min.
kasze mieszamy z podduszonymi warzywami .  Baklażana delikatnie smarujemy olwą z każdej ze stron napełniamy obficie farszem . Wkladamy do nagrzanego piekarnika do 170 st . na 1 godzine  Przed podaniem posypujemy parmezanem

książka Siostry Gotują

Kochani, książka „Siostry Gotują”  do kupienia już 22 października 2013 roku! Dużo smacznych przepisów, pomysłów na kulinarną ekonomię na codzień! My to polecamy i bardzo lubimy!! :)

A.J.Kuroniowie

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress