Szynka pieczona w cząbrze i wędzonej papryce

Szynka pieczona w cząbrze i wędzonej papryce

Szynka 1,5 kg

4 ząbki czosnku

2 łyżki cząbru

2 łyżki wędzonej papryki

½ łyżeczki pieprzu ziołowego

4 łyżki oleju

½ butelki czerwonego wytrawnego wina

Sól, pieprz

2 marchewki

Szynkę oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przygotuj mieszankę do natarcia mięsa. W misce wymieszaj olej, posiekany drobno czosnek, cząber, paprykę, pieprz ziołowy, sól oraz pieprz. Natrzyj nią dokładnie szynkę, następnie mięso zwiń w „kulkę”. Aby zachowała kształt zwiąż ją wzdłuż sznurkiem gastronomicznym. Na dno brytfanki wyłóż 2 – 3 cm kawałki marchewki, wlej wino i ułóż mięso na marchewce. Piecz 150 minut w temperaturze 120 stopni C.

Autor: Jan Kuroń

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>