Udziec z indyka w cząbrze i wędzonej papryce

Udziec z indyka

 

Udziec z indyka bez kości (ok. 1 kg)

4 ząbki czosnku

2 czubate łyżki cząbru

1 seler

2 marchewki

2 pietruszki

150 ml bulionu

5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego

Sól, pieprz

2 łyżki oleju

Oczyść mięso ze ścięgien i błon. Nasmaruj marynatą z oleju, przeciśniętych dwóch ząbków czosnku, cząbru oraz soli i pieprzu (najlepiej odstawić na noc do lodówki). Za pomocą sznurka zwiąż delikatnie udziec „w kulkę”. Obierz warzywa i pokrój je na dość duże kawałki, następnie umieść je na spodzie naczynia żaroodpornego. Zalej bulionem i piecz pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15 – 20 minut z funkcją grillowania.

Autor: Jan Kuroń

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress