Zupa ogórkowa

To kolejna propozycja w zakresie działu „pamięć smaku”. Myślę, że wielu z Was pamięta ogórkową mamy, babci, cioci. Warto te przepisy gromadzić i przekazywać następnym pokoleniom. To przecież jest skarb.

 

Składniki:

2 litry bulionu

½ kg kiszonych ogórków
1 duża marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

6 średnich ziemniaków

4 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

Sól, pieprz

Ewentualnie 1/3 łyżeczki mielonego kminku i ½ łyżki suszonego majeranku

 Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, na ostatnie pół minuty dodaj przeciśnięty czosnek i marchewkę. Całość zalej bulionem i dodaj startą na dużych oczkach marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy ziemniaki będą miękkie wrzuć do zupy starte również na grubych oczkach kiszone ogórki i ewentualnie majeranek z kminkiem. Część kwasu możesz zostawić do  dokwaszenia. Gotuj 5 minut, dopraw solą i pieprzem.

ogórkowa

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress